U VAZDUHU · tech/web

Kompanija Google se u posljednjih nekoliko godina u okviru projekta DeepMind intenzivno bavi razvojem tehnologije vještačke inteligencije. Poznati IT gigant je ovih dana objavio jedan od najvećih rezultata svojih eksperimenata. U pitanju je video klip u kome, između ostalog, možemo vidjeti humanoidnu figuru koja nespretno hoda, trči i izbegava prepreke koje su programeri postavili ispred nje. Ako mislite da nema ništa epohalno u vezi ovoga, napomenućemo vam da figura nije programirana da bi se kretala, već je to u potpunosti naučila sama. Rezultati su istovremeno urnebesni i jezivi, u zavisnosti od toga koliko vjerujete u pesimistični scenario u kome će u budućnosti mašine vladati ljudima.

Sve što su programeri obezbjedili ovoj figuri u simulaciji su senzori za teren na kojem se kreće. Takođe su joj date instrukcije da stigne iz tačke A u tačku B. Figura je morala da nauči da hoda praktično od nule, sistemom pokušaja i pogrešaka. Na kraju je došla do nečega što je vrlo blisko ljudskom kretanju, uz dosta manijakalnog mlataranja rukama, što za nas baš i nije karakteristično. U video klipu koji vam predstavljamo možete videti kako to izgleda.

Mi ćemo i dalje pomno pratiti bitne pomake u ovoj zanimljivoj naučnotehnološkoj oblasti i nastaviti da vas obavještavamo o njima.

Pranje zuba sada traje 10 sekundi Šta ima novo na Google Earth-u? Dopuna prazne baterije sa jednog na drugi telefon Crveni iPhone u borbi protiv HIV-a · ·