KULTURA · muzika

Budistički svještenici na Tibetu imaju običaj da prave umjetnička djela od šarenog peska, i nakon njihovog završetka, oduvaju ih u rijeku. Ovaj ritual služi da prikaže njihovo učenje o privremenoj prirodi života. Na drugom kraju svijeta, jedan Šveđanin je stvorio još jednu formu privremene umjetnosti, stvaranjem muzike od ledenih instrumenata. Prije 20 godina, Tim Linhart je na planinskom vrhu napravio svoj prvi ledeni instrument, što ga je inspirisalo da organizuje ceo ledeni orkestar koji svira u specijalnoj ledenoj muzičkoj dvorani.

Ovaj neverovatan iglo za muziku se nalazi u gradu Luleo na sjeveru zemlje. Timov orkestar koristi različite žičane i perkusivne instrumente napravljene od leda, a problem njihovog raštimavanja zbog topljenja leda, nastaje kao rezultat toplote koju emituju ljudska tela, Tim je problem riješio stvaranjem specijalnog ventilacionog sistema u iglou.

Timovi instrumenti poseduju prelijep zvuk koji po riječima njihovog autora „stvara spiritualnu vezu između muzičara i publike“. Poslušajte kako zvuči prvi ledeni kamerni orkestar na svijetu u video klipu koji vam predstavljamo.

Aleksandra Vojvodić Jovović pokazala da opersko pjevanje ima svoju publiku u Crnoj Gori Koncert Srđana Bulatovića i Darka Nikčevića u Starom Baru Koncert „Još jedno divno veče u Budvi“ 4. Sea Dance festival na plaži Jaz · · ·