KULTURA · film/TV

Radnja filma „Darkest Hour“ se odvija 1940. godine, na početku Čerčilovog mandata na mjestu premijera. Kao što se može vidjeti u trejleru, on nije bio prvi izbor tadašnjeg britanskog establišmenta. Prvog dana kada je preuzeo premijersku funkciju, Njemačka je zauzela Belgiju, Holandiju i Francusku. Iako su ga ministar spoljnih poslova i neki generali upozoravali na moguću katastrofu ako ne postignu mir sa Njemačkom u dogledno vrijeme, Čerčil je smatrao da predaja ne dolazi u obzir i da je borba jedini način da se Evropa i svijet oslobode nacističke pošasti.

Geri Oldman u ulozi ratnog lidera Ujedinjenog Kraljevstva je napravio još jednu veliku transformaciju i ne sumnjamo da će biti nominovan za sve prestižne nagrade sledeće godine. Osim njega, u filmu još igraju i Kristin Skot Tomas, Ben Mendelson, Lili Džejms i Stiven Dilejn. Darkest Hour je režirao Džo Rajt, a film stiže u svjetske bioskope u novembru.

Filmski jun/jul DŽADA FILM FEST: Program petog dana DŽADA FILM FEST: Program četvrtog dana DŽADA FILM FEST: Program trećeg dana · · · · ·