KULTURA · film/TV

Švedski film „Borg i McEnroe“ reditelja Janusa Metza Pedersona otvoriće Filmski festival u Torontu 7. septembra. Ovo je prvi put u istoriji da jedan švedski film otvara ovaj prestižni festival.

Film donosi priču o ikoni bijelog sporta Bjornu Borgu i njegovom najvećem rivalu Džonu Mekinrou, ljudima koji su promijenili tok tenisa i cijeni koji su platili na tom putu. Glavne uloge tumače Sverrir Gudnason, jedna od najvećih mladih filmskih zvijezda iz Švedske, i američki glumac Shia LaBeouf. Podršku glavnim zvijezdama pružaju međunarodno poznati glumac Stellan Skarsgard, koji tumači lik Borgovog trenera, kao i Tuva Novotny koja igra tadašnju Borgovu ženu. U filmu se pojavljuje i Borgov sin Leo, koji igra mladog tenisera na početku karijere.

„Naš cilj je bio da prikažemo nasleđe Borga i Mekinroa na dostojanstven način filmom koji će podstaći ljude širom svijeta. Činejnica da na taj put krećemo otvarajući festival u Torontu, čini nas veoma srećnim. Sada je na publici da odluči da li smo uspeli “, rekli su Jon Nohrstedt i Fredrik Wikstrom Nicastro, producenti filma.

Film „Borg i McEnroe“ najavljen je u Kanu prošle godine i odmah je privukao pažnju svjetskih medija, ali i distributera. Sniman je na lokacijama u Pragu, Monaku i Švedskoj, a do sada je prodat u preko 150 zemalja, uključujući Francusku, Veliku Britaniju, Nemačku, Španiju, Italiju, Poljsku, Australiju, ali  i Srbiju.

Montenegro Film Festival u Herceg Novom po 31. put The Snowman: Pogledajte trejler za film po romanu Jua Nesbea Darkest Hour: Geri Oldman je novi Vinston Čerčil Filmski jun/jul