25. Sep
KULTURA

Pokretna književna kolonija, četvrta po redu, biće održana u periodu od 25. septembra do 10. oktobra 2017. godine u selu Čelobrdo iznad Sv. Stefana. Kolonija će okupiti 12 pisaca i cijenjenih rok muzičara sa prostora bivše Jugoslavije.

Ovaj program je izraz kontinuiteta međunarodnog projekta „Mobilne rezidencije / Pokretne kolonije“ koji ZMUC iz Beograda, u saradnji sa Za Druga (Petrovac) i Zeta centrom (Tirana), realizuje od 2013. godine u kulturno zapostavljenim djelovima Srbije, Crne Gore i Albanije. Cilj projekta je da, koristeći se modelom „čergarenja“, okuplja umjetnike iz regiona u državama koje međusobno malo ili loše komuniciraju u javnom prostoru i pred drugačijom publikom. Takođe i aktivno promovisanje nezavisne/alternativne kulturne scene.

do
Čelobrdo, Sveti Stefan
Traduki/Zmuc/Za Druga

Ovogodišnja tema kolonije je Doživotna sloboda – izraz koji su smislili beogradski nadrealisti 30-ih godina prošlog vijeka, polazeći od teze da se o ljudskoj slobodi ne može diskutovati ako nije potpuna i neograničena. U tom kontekstu, željeli smo ukrstiti suptilnost proze i energiju rokenrola, literarnu naraciju i specifičnost poruke/poezije rok muzičara.

Iz iskustva prethodne tri održane kolonije, možemo najaviti nastupe pozvanih učesnika u neformalnim javnim prostorima (klubovi, trgovi, supermarketi, privatni prostori), ali i u srednjim školama na Primorju i institucijama kulture u CG. Ta raznovrsnost javnog nastupa imaće ove godine obris festivalskog karaktera jer će publika interaktivno učestvovati u programima – kroz razgovore, intervjue, razmjenu i prodaju knjiga, i posebno kroz zajedničke sesije na rezidenciji u selu Čelobrdo koje će biti otvorene za javnost. Takođe, učesnici će preko društvenih mreža i portala www.SEEcult.org objavljivati kraće forme u vidu bloga, dnevničkih zapisa, priča, stihova, recepata, impresija, pamfleta itd.

Svoj dolazak na koloniju najavili su književnici: Faruk Šehić (BiH), Muharem Bazdulj i Zvonko Karanović (Srbija), Zoran Pilić i Asja Bakić (Hrvatska) kao i Dragana Tripković (CG).

Između mnogih dobrih rok bendova i autora, čast nam je da ćemo na koloniji ugostiti: Darka Rundeka, Maju Cvetković iz benda E-play, Nebojšu Simeunovića iz beogradskog sastava Dža ili bu, Dina Kapetanovića lidera grupe Autogeni trening, Sašu Antića koji predvodi sastav TBF iz Splita i Marka Šelića-Marčela. Očekujemo potvrdu dolaska od pisca i kolumniste Borisa Dežulovića, Feđe Dimovića iz Beogradskog Sindikata, kao i rok poete Aleksandra Stojkovića frontmena benda Goribor. Ovogodišnju koloniju podržala je međunarodna mreža za književnost – TRADUKI (Njemačka, Austrija, Švajcarska). Organizatori kolonije su ZMUC (Beograd) i ZA DRUGA (Petrovac).

Raniji učesnici Pokretne književne kolonije u Crnoj Gori, koja je do sada realizovana u selima Reževići, Blizikuće i Čelobrdo, bili su:
2016: Ahmed Burić i Marko Tomaš iz BiH, Barbi Marković iz Austrije, Ana Radmilović i Pavle Ćosić iz Srbije, Brano Mandić iz Crne Gore.

2015: Borivoj Gerzić, Vule Žurić, Oto Oltvanji iz Srbije, Nenad Veličković i Sandra Zlotrg iz BiH, Mima Simić, Renato Baretić i Želimir Periš iz Hrvatske, i Ilija Đurović iz Crne Gore.

2014: Goran Gocić, Vladislava Vojnović, Saša Ljubiša i Slavica Agatonović iz Srbije, Lamija Begagić iz BiH, Staša Aras iz Hrvatske, Ognjen Spahić, Stefan Bošković, Vasko Raičević i Đorđe V. Gregović iz Crne Gore. U Mobilnim rezidencijama, od 2013. godine – u Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji, bilo je 82 učesnika (umjetnika u različitim medijima), održano je 37 prezentacija, izložbi i koncerata u sedam zemalja.

5. jul 2017. Festival „Grad teatar“ u Budvi 1. jul 2017. Dani umjetnika Budve 29. jun 2017. Međunarodni festival KotorArt 16. jun 2017. 30. Barski ljetopis · · · · · · · ·