PULS GRADA · destinacija

Nedaleko od čuvene Bečićke plaže u brdima s kojih se pružaju predivni pogledi prema morskoj pučini, malo iznad starog primorskog sela Ivanovići stoji drevno drvo masline, koja je nekad značila život lokalnom stanovništvu dajući dragoceno maslinovo ulje, dodatak hrani i lek koji se nekoliko milenijuma koristi na ovim prostorima.

Velja maslina, kako je u narodu zovu, jedno je od najstarijih maslinovih stabala na svetu. Njena je starost procenjena na više od 2.000 godina. Fascinantno je da još uvek daje plodove koji se koriste za jelo i proizvodnju ulja.

Njen obim u korenovom vratu iznosi 12,5 metara, deblo ima prečnik od četiri metra, a stablo je visoko 10 metara. Maslina pripada lokalnoj sorti žutica, i dalje rađa, a u godini punog roda može da dâ oko 250 kilograma ploda, odnosno oko 40 litara ulja. Velja (velika, stara) maslina pripada porodici Ivanović.

Do Velje masline možete doći kolima, udaljena je od Budve oko tri kilometra. Zaputite se u pravcu Svetog Stefana i pre hotela Splendid levo prema selu Ivanovići. Kad stignete do sela, pronaći ćete kamenu stazicu koja vodi do prelepog maslinjaka u kome se nalazi ovaj zaista jedinstveni spomenik prirode, zaštićen zakonom od 1994. godine.

Nacionalni park Skadarsko jezero: Obilazak brodićem sa posjetom manastirima Sayanna Wellness: Najluksuzniji spa na svijetu Budva: Jedinstveno mesto za odmor Stari grad Svač · · · ·