PULS GRADA · gastro

Jednorog je mitološko biće sa telom i glavom konja, repom lava i čuvenim rogom na čelu. Kako se ovaj neobični konjić povezao sa hranom i pretvorio u čitav jedan gastro pokret, ostaje misterija svemoćnog Interneta. Šareniš, te obilje drečavih boja i šljokica karakterišu ovaj kulinaski stil. Ali osim očekivanih poslastica, kolača, sladoleda i torti, tu su još špagete, pice, suši, grilovani sendviči sa sirom i razne kafe u duginim bojama. Malo ukusne radosti nikada nije na odmet, zato vam nudimo i par neobičnih recepata.

Kada su slatkiši ovog tipa u pitanju, svi oni su sa toliko šećera, ukrasa i glitera da će vam se učiniti da ste se i sami pretvorili u jednoroga koji preskače dugu, jer ćete lagano pasti u šećerni delirijum. Tako da ukoliko želite da ukrasite poslastice u ovom stilu, samo dodajte obilje gumenih bombona i traka u najrazličitijim bojama i oblicima, šećernu vunu, lizalice, lušice, čokoladne bombonice (poput m&m’s) i jestive perlice. Idealna i originalna prilika da se zabavite i pustite mašti na volju za zabave, žurke, proslave i rođendane.

Međutim, evo kako da i slana jela poprime ovaj neobični izgled. Počnite eksperimentisanje sa dva recepta koja slede u nastavku, i sami se prepustite daljim ludorijama.

Špagete u duginim bojama

Ovaj recept predstavlja idealan miks zabave i magije (tačnije, nauke). Naravno da možete koristiti i boje za hranu, ali bolje je da ih izbegnete i upotrebite prirodne sastojke. Za to će vam biti potrebni cvekla, crveni kupus i kurkuma. Pustite da ovi sastojci u odvojenim šerpama prokuvaju dok ne ispuste boju. Zatim ih odložite u posebne činije. Kada pomešate ljubičastu boju, koju ste dobili od kupusa, sa malo sode bikarbone dešava se čudo – pretvara se u plavu boju. A kada tu plavu pomešate sa malo kurkuma žute dobićete.., pa naravno zelenu! Onda vam ostaje da špagete potopite u malu količinu svake od boja, i pustite da odstoje. S obzirom da će testenina stajati u tečnosti, obavezno ih skuvajte da budu relativno “žive” ili al dente.

Sendvič sa topljenim sirom duginih boja

Evo kako da dosadnjikav i naizgled običan sendvič „podignete“ na viši nivo. Sada je vreme da se iskoriste veštački kolorifikanti za hranu, a i sugerisano je koje sireve da kombinujete, mada vi slobodno napravite miks koji najviše volite.

Sastojci

2 parčeta hleba
3 kašičice putera
1 manja šolja punomasnog mleka
1/4 šolje brašna
1 šaka narendanog kačkavalja
1 šaka narendanog parmezana
1 šaka narendanog ementalera
4 bočice sa različitim bojama za hranu

Način pripreme

Pomešajte puter, mleko, brašno i sireve u šerpicu, pa lagano mešajte na temperaturi srednje jačine. Kada se sve spoji i dobije glataka masa nalik fondanu, sklonite šerpu sa šporeta. Razdvojte ovu mešavinu od sira u četiri činijice, u svaku dodajte samo po kap boje, a zatim dobro promešajte. Na jednu stranu hleba nanesite tanak sloj putera, a na drugu po nekoliko kašičica nasumično raspoređenog, obojenog sira. Preklopite hleb i zapecite ga u tosteru ili na tiganju, s vremena na vreme ga okrećući.

Čudne zabrane kada je hrana u pitanju Kafa sa vinom: Savršen spoj na koji ste čekali Namazi sa kafom Izaberite odgovarajuće vino uz omiljene grickalice · · · · · ·