PULS GRADA · kulinarka

Ranije se sirnica mutila pirunom (viljuškom) i pekla na ognjištu u prosulji (tiganju). Pekle su je domaćice kad ručak počne, jer je uvijek služena vrela. Siječena je na trouglove, budući da je prosulja kružnog oblika. Pripremala se u različitim prilikama, a redovno za slave, posebno Mitrovdan, kad nije padao u posne dane.

Sastojci:

Mladi neslani sir (sitno izgratan) – 1 kg
10 jaja
10 kašika šećera
Žuto kukuruzno brašno – 2-3 supene kašike
Limun/ divlja narandža – 2-3 kom (koristi se sok sitno izgratana kora limuna)
Maslinovo ulje – šoljica
Mlijeko – šoljica

Mikserom se umute šećer i jaja. Muti se 10-15 minuta. Kad je umućeno dodaje se pomalo kukuruznog brašna i još se muti sve dok se ne brašno potpuno ne sjedini sa masom. Potom se dodaju sir i limunova kora i sok od limuna, pa se muti još 2-3 minuta da sve sve fino sjedini. U pleh za pečenje se stavi ulja, tako da ulje pliva do visine pola prsta. Preko toga se sipa pripremljena masa i onda se pleh stavi u prethodno zagrijanu pećnicu na 200-220° C da se peče oko 45 minuta. Pred kraj pečenja 2-3 minuta prospe se ravnomjerno po cijeloj sirnici šoljica hladnog mlijeka. Kad je gotova, sirnica se ostavi u isključenoj pećnici još 5-6 minuta.

Čokoladni puding sa kafom i avokadom Recepti: Pašta sa žučenicom Ulepšajte pauzu za ručak ukusnim salatama od kinoe · · · · · ·