PULS GRADA · destinacija

Svi imamo neko posebno mjesto iz djetinjstva kojeg se rado sjećamo. Možda je to bila zemlja magičnih planina i brzih rijeka ili možda mjesto gdje je bašta bila toliko blizu da su plodovi sami padali na trpezu. Za mnoge su ta mjesta nalik onima o kojima smo čitali u bajkama. Ali, za one koji žive na Balkanu, ovo predstavlja priču o njihovoj porodici i doživljajima sa sela. Danas u tome mogu uživati i turisti otkrivajući srce Crne Gore.

Tekst: Brit Boon
Foto: www.meanderbug.com

Magični predjeli na farmama i planinarskim stazama prostiru se širom planine Bjelasice. Magija mirisa meda mami iz pčelinjaka, koji se nalazi u blizini visokog katuna iznad kuće Kljajića u Lubnicama. Njen miris se širi od planinskih čajeva, koje porodica Božović bere u blizini sela Glavace, i sireva napravljenih u živopisnim selima Lipova i Štitarica.

Letimo na 1.000 metara visokom zip line – iznad dubokog kanjona Tare, dok adrenalin u venama avanturista pulsira. Magija buja i u jabukama, borovnicama, šumskim jagodama, kao i u bezbroj sorti biljaka, cvijeća i začina koji rastu posvuda. Od Durmitora preko Prokletija, opijeni šetnjom uz padine i nazad, dolazimo do katuna i imanja koje se nalazi usput i gdje ste uvijek drag gost.

Na području Skadarskog jezera, magična sila života zablista u simfoniji pršute, sira, povrća, voća, i jednog od najtamnijih crnih vina na svijetu. Od dimljene ribe u Zabesu do delikatesa spremljenih ispod sača na Žukovici, s predivnim pogledom na obalu, tu ne prestaje ova magična kombinacija sela, organske hrane i avanture.

Za djecu, magija je urođena. Odrasli možda moraju da obuzdaju svoju sklonost ka „realizmu“ da bi ponovo mogli da gledaju širom otvorenih očiju. Kad ponovo otkriju u sebi svoju urođenu sposobnost čuđenja, ova bajkovita područja oživljavaju kroz sela i farme u maloj Crnoj Gori. Mi to zovemo #CrazyGoodTravel

XV Međunarodni turistički budvanski karneval i XVI Proljećna noć pod maskama 7 najopasnijih turističkih destinacija na svijetu Kako najlakše uštedeti dovoljno novca za putovanja Proleće u bojama Italije ·