PULS GRADA · kulinarka

Žučenica je samonikla biljka koja je oduvijek bila dio primorske kuhinje. Mještani je često beru sami u selima i oko njih a u poslednje vrijeme može se kupiti i na pijacama. Sezona branja žučenice traje od polovine marta do početka maja. Postoji i pitoma žučenica koja se može naći kod pojedinih uzgajivača. Prepuna je vitamina i brojni su načini kako je spremiti za jelo.

Od vitamina, najbogatija je vitaminom C i provitaminom A u tragovima, a sadrži i vitamine B1 i B2, kao i vitamin K i minerale kalijum, natrijum, kalcijum, fosfor i gvožđe.
Može se jesti i svježa, kao salata, kuvati i dinstati a zatim i stavljati u pitu. Ovje predlažemo jedan vrlo jednostavan i izuzetno ukusan obrok koji se brzo priprema.

Sastojci:

2 kg žučenice
3 čena češnjaka
Biber
Maslinovo ulje
So
Gratani sir
½ kg špageta ili neke druge pašte po izboru

Žučenica se prvo očisti i opere, pa se onda stavi na kuvanje u slanu, provrelu vodu. Kuva se pola sata do 45 minuta. Procijedi se kroz pašibrod (cjediljku za supu), a kasnije, kad se malo ohladi, iscijedi se rukama preostala voda, tako da se napravi grudva. Zatim se isjecka na sitne komade.

Tiganj (prosulja) se prelije maslinovim uljem u koje se kada se zagrije stavljaju sitno sjeckan češnjak (bijeli luk) i tucana paprika (ljuta ili slatka već po ukusu), biber i još soli ako je potrebno. Nakon pola minuta dodaje se prethodno skuvana pašta i sve se to dobro promiješa na vatri koju treba smanjiti nekih pola minuta/minut. Jelo je nakon toga spremno i može se poslužiti. Po želji se može preko pašte sipati i domaći suvi gratani sir ili parmezan.

Ulepšajte pauzu za ručak ukusnim salatama od kinoe Iz budvanskog kraja: Branje na ulje Sirnica na paštrovski način Čokoladni puding sa kafom i avokadom · · ·