PULS GRADA · destinacija

Svako ko želi da se upozna s duhom budvanskog kraja, s istorijom, tradicijom i običajima, upućen je na prolazak kroz brdski dio budvanskog područja u kome su poput mrvica rasuta mala kamena sela, blizu obale, a opet dovoljno udaljena da žive u miru mediteranskog okruženja, izolovana od užurbanosti svakodnevnog života.

Prelijepa mala sela u zaleđu Budvanske rivijere očekuju da budu ponovo otkrivena. Zaboravljena posljednjih nekoliko decenija i skrivena u brdima obraslim žbunjem i žukvom, sačuvala su svoj originalni izgled koji još uvijek privlači zaljubljenike u prirodu i istoriju.

Sastavljena od malih, očaravajućih kamenih kuća, naša sela svjedoče o tradiciji ruralnog područja Budve. Doživljaj ljeta je ovdje sasvim drugačiji.

Pogled prema Jadranskom moru s terasa prekrivenih sijenkom loze čak je „morskiji“ od onoga na samoj obali i ide prema beskrajnom plavom horizontu; vazduh je ovdje svježiji, horizont dalji, a jata riba vidljivija.

Teško je pronaći manju oblast s većim brojem kulturnih spomenika, uglavnom manastira i crkava koji datiraju unazad do XI vijeka, iako tragova o životu ima i iz vremena starih Grka, Enhelejaca, Ilira i Rimljana.

Ukusi seoskog područja Budve u potpunosti su začinjeni maslinovim uljem, ruzmarinom, domaćim češnjakom i lukom, pamidorom, peršunom, divljom šargarepom, moračom, majčinom dušicom, pelinom i drugim samoniklim aromatičnim biljkama koje se sakupljaju na livadama oko sela. Nastanak lokalnih jela snažno je povezan s okolnom prirodom, opštim uslovima života, kulturom seljana i uticajem velikih država koje su nekada vladale ovim prostorima. Vladavina Mletačke republike ostavila je duboke tragove, ne samo u ishrani, već i u jeziku i kulturi lokalnog stanovništva. Kombinacija različitih uticaja stvorila je jedinstvene recepte za jela koja se danas nalaze na trpezama domaćinstava. Pečenje ispod sača, pašticada, makarule, priganice, slana i sušena riba, bob, grah, ruštule i druga jela odražavaju specifičnu kulturu seoskog područja Budve. Specijaliteti od mesa, povrća, samoniklih biljaka ili ribe nude izvanrednu šansu za upoznavanje s pravom Budvom i običajima njenih stanovnika.

Maslinovo ulje je oduvijek bilo jedna od najvažnijih namirnica, pa je i maslinovo drvo bilo posebno vrijedno i čuvano s najvećom pažnjom i poštovanjem. Značilo je život i zdravlje za ljude. Nijedno jelo nije se moglo zamisliti bez maslinovog ulja. Brojni zasadi maslina duž Budvanske rivijere još uvijek daju maslinovo ulje vrhunskog kvaliteta.

Posljednjih godina ovaj dio Budve je mnogo pristupačniji turistima. Sada više nije rijetkost vidjeti planinare kako uživaju na ovdašnjim stazama. Osim novih asfaltnih puteva koji vode do sela, označene su i brojne planinarske i pješačke staze koje zadiru dublje u planinski kraj, a redovno se čiste i održavaju zahvaljujući Turističkoj organizaciji opštine Budva.

Najpoznatija planinarska i pješačka staza je Primorska planinarska transverzala koja se proteže cijelom dužinom brda iznad obale Budve presjecajući oblasti Pobora, Maina i Brajića. Prolazeći obroncima planine Lovćen, ona u dobrom dijelu prati stari austrougarski put i nastavlja preko Paštrovske gore dalje prema planini Rumiji. Planinari imaju izvanrednu priliku da vide neke od najmoćnijih pogleda na budvansku obalu i beskrajno plavo more.

Primorska planinarska transferzala je povezana s različitim priključnim stazama koje se nalaze u svim dijelovima Budvanske rivijere.

Istorijski najpoznatija pješačka staza je Jegorov put koji je deset godina klesao u kamenu, od Miločera do Čelobrda, jednoruki ruski monah Jegor Stroganov iz manastira Praskvica, a priča o njemu i njegovoj tragičnoj sudbini inspirisala je brojne umjetnike i pokrenula veliki broj ljudi da prošetaju ovim putem i s vidikovca na Čelobrdu zabilježe neke od najupečatljivijih fotografija s putovanja.

Kulturno blago, srednjovjekovni manastiri i crkve, mogu se obići jedinstvenom pješačkom turom kroz budvansko zaleđe. Od manastira Vojnići, sagrađenog u XV vijeku, do sela Kuljače, pa od prelijepog manastira Duljevo koji je podignut u doba cara Dušana na veoma živopisnoj visoravni, i manastira Rustovo, koji je podignut na zaravni iznad Svetog Stefana, s koje se pruža pogled prema nepreglednoj morskoj pučini, do Čelobrda i zatim čuvenim Jegorovim putem sve do vijekovima starog manastira Praskvica.


Sela i farme u Crnoj Gori: Magični predjeli i avanture XV Međunarodni turistički budvanski karneval i XVI Proljećna noć pod maskama 7 najopasnijih turističkih destinacija na svijetu Kako najlakše uštedeti dovoljno novca za putovanja · · · · ·