PULS GRADA · destinacija

Pivsko jezero je nastalo izgradnjom brane u kanjonu rijeke Pive 1975. godine što je pruzrokovalo potapanje većeg dijela kanjona ove rijeke. Osim potapanja kanjona, jezero je zašlo i u dolinu rijeka Vrbnice i Mratinjske rijeke. Tom prilikom je potopljena i stara varoš Plužine, koja se nalazila na 400 metara ispod najvišeg nivoa jezera.

Jezero je dugo oko 47 kilometara, sa prosječnom dubinom od 100 metara. Pored jezera prolazi međunarodni put E – 762 Skadar-Podgorica-Nikšić-Sarajevo, koji još uvijek nije u potpunosti završen. Pivsko jezero predstavlja najveću akumulaciju pitke vode na prostoru Srbije i Crne Gore. Iako je vještačko, o njemu se vodi posebna briga. Pripadnici lokalnog ribolovačkog društva redovno ga poribljavaju. Zajedno sa krajem u kome se nalazi, kojim dominira netaknuta priroda, u poslednje vrijeme privlači sve više turista. Oni najčešće dolaze da bi uživali u planinarenju, lovu, ribolovu i krstarenju jezerom. U produžetku pogledajte predivne fotografije jezera i okoline.

Pivsko jezero je dugo oko 47 kmOtvori galeriju
Biogradska gora Budva kroz vekove Savršen dan na crnogorskom primorju: 14 tačaka za uživanje! Plavsko jezero · · · · · ·