PULS GRADA · destinacija

Jedan od najpopularnijih uređenih vidikovaca u Budvi nalazi se kod crkve Svetog Save na brdu iznad Svetog Stefana. I ranijih godina je bila omiljeno mjesto na koje su svraćali turisti kako bi uživali u fantastičnom pogledu na srednjevjekovni gradić i cijeli budvanski zaliv i zabilježili foto-aparatom trenutke koje ne žele da zaborave.

Nerijetka su bila i vjenčanja, često su se usput mogli sresti luksuzni automobili i oldtajmeri sa mladencima koji ulaze u zajednički život na jednom odista nesvakidašnjem mjestu. Međutim, kako to uvijek biva, kada dolazak nije organizovan, postojali su i problemi jer posjetioci nisu uvijek poštovali pravila ponašanja u prirodi i u blizini vjerskih objekata.

Prije par godina, parohija Paštrovsko-turodrovićka, koja vodi brigu o ovoj i okolnim crkvama, organizovala je uz pomoć mještana i opštine Budva uređenje okolnog prostora, pa su tako izgrađene terase, suvenirnica i drugi pomoćni objekti koji omogućavaju ugodan višesatni boravak posjetiocima, posebno onima koji se duže zadržavaju. Danas je prostor oko crkve Sv. Save, bez sumnje najljepše uređen i najbolje organizovan vidikovac na teritoriji Budve.

Crkva Svetog Save jedna je od 60 crkava koje se nalaze na maloj teritoriji Paštrovića između Bečića i Buljarice. Nalazi se na oko 14 km udaljenosti od Budve, a do nje se dolazi kada krenete glavnim putem prema Petrovcu, prođete skretanje za Sveti Stefan pa posle 2 km skrenete lijevo kod table za sela Blizikuće i Tudorovići i samo nastavite pravo. Pored magistrale postoji i odgovarajuća info tabla koja upućuje zainteresovane na ovaj vidikovac.

Sa pravom su ovu oblast mnogi nazvali Paštrovskom svetom gorom budući da se u Paštrovićima nalazi i sedam manastira od kojih su većina iz perioda vladavine Nemanjića o čemu svjedoče ktitorske freske i drugi pisani dokazi i usmena predanja.

Do crkve Svetog Save kroz stara kamena paštrovska sela vodi uzan asfaltni put, a za sve koji dolaze kolima postoji i odgovarajući parking. Nerijetko se usput mogu sresti i ljubitelji pješačenja koji ipak više vole da uživajući i prirodi, polako razgledajući okolinu odu do vidikovca. Svi gosti se mogu poslužiti osvježavajućim pićima, snekovima i sladoledima dok uživaju u pogledu ili zalasku sunca koji je na ovom mjestu poseban. Svako ko želi, može sebi pribaviti i neki zanimljiv suvenir i bliže se upoznati sa istorijom i kulturom Paštrovića. U dogovoru sa ovdašnjim parohom moguće je organizovati vjenčanje iz snova, na šta se vrlo često odlučuju gosti iz Rusije koji upravo ovdje žele da provedu najsrećnije trenutke.

Ukoliko ste ljubitelji uživanja u pogledu prema moru u povratku možete svratiti u nacionalni restoran Bankada koji se nalazi na spajanju seoskog puta sa glavnim magistralnim putem i uz lokalna jela na terasi odmarati uz pogled prema moru i okolnim plažama.

Crno jezero Pješačka tura: Neponovljivi Jadran iz drugačije perspektive Ruralni turizam: Budvanska sela – skriveni mediteranski biseri Selo Njeguši: Tradicija se ne zaboravlja · · · · ·