PULS GRADA · destinacija

Prokletije su najmlađi crnogorski nacionalni park, proglašen 2009. godine. Nalazi se na granici između Crne Gore i Albanije. U Crnoj Gori, u podnožju Prokletija, smješteni su planinski gradići Plav i Gusinje. U njima se može dobiti više informacija o atrakcijama i aktivnostima koje se mogu upražnjavati.

Surovost prirode na ovom području, posebno tokom zimskih mjeseci, odredila je ime ovom planinskom kraju. Iako je često da se u različitim jezicima susjednih naroda koriste različiti nazivi za iste geografske pojmove, ovdje je slučaj drugačiji. Na albanskom jeziku nazivaju ih Bjeshkët e Namuna, s istim značenjem prokletih planina, najverovatnije zahvaljujući njihovoj divljini i nepristupačnosti.

Posebno interesantan i jednako divalj jeste masiv Karanfila gdje se na rastojanju od samo četiri kilometra nalazi više od deset vrhova čija visina prelazi 2.000 metara. Prokletije su poznate kao jedno od rijetkih preostalih staništa mrkog medvjeda. Zbog svoje prirodne ljepote omiljeno su mjesto za planinarenje ljudi iz svih krajeva svijeta, jer na njima zaista ima šta da se vidi pored očaravajućih pogleda s velikih visina planinskih vrhova.

Brojni izvori, vrela, doline rijeka, razni drugi prirodni fenomeni i posebno lednička jezera: Plavsko, Ridsko (Hridsko), Visitorsko, Rikavačko, Bukumirsko, Ropojansko, Tatarijsko, Bjelajsko, Koljindarsko i Čardačko, dostupni su svim istinskim ljubiteljima prirode. Na rijeci Skakavica nalazi se vodopad Grlje visok oko 30 metara, dalje se preimenuje u naziv Grlja, a zatim se spaja s vodom iz Alipašinih izvora, dobija naziv Vruja i ide prema Gusinju. Vruja je posebna po tome što pravi najveće prirodno mrestilište pastrmke u regionu.

RAJ ZA PLANINARE I SPORTISTE

Ove jedinstvene staze masiva Dinarida omogućavaju posjetiocima sjajnu avanturu, fizički težu ili lakšu, već prema njihovom izboru kad upražnjavaju aktivnosti kao što su: pješačenje, planinarenje, mauntin bajking, alpinizam, sportsko penjanje, slobodno penjanje, paraglajding, speleologija ili se odluče za takozvanu džip safari turu. Brojna su mjesta idealna za kampovanje, za one koji vole više komfora mogu odsjesti u nekom od privatnih apartmana u Plavu ili Gusinju, gdje takođe ima šta da se vidi. Plavsko jezero ili Alipašini izvori u Gusinju, nešto malo dalje Oko Skakavice dublje u planini, a na Visitoru i Hridsko jezero.

Brojni sportski klubovi organizuju svoje događaje u ovom regionu. Zanimljivo je da je prethodne dvije godine održana planinska trka „Vertikalni kilometer“ stazom u dužini od 3,2 km koja vodi od doline Grbaje, ispod vrhova Karanfila do Krošnje. 

LOKACIJA I RELJEF

Prokletije obuhvataju površinu od 16.630 ha i prostiru se na dijelovima teritorija opština Plav i Gusinje. Reljef odlikuju brojni vrhovi koji se podižu iznad 2000 mnv, klanci, doline rijeka i drugi prirodni fenomeni. U ovoj zoni nalaze se tri najveća planinska vrha: Zla i Dobra Kolata (2.534 i 2.528 mnv) i Maja Rosit (2.525 mnv).

Odlikuje se brojnim ledničkim jezerima: Hridsko, Visitorsko, Ropojansko, Tatarijsko, Bjelajsko, bara na Vezirovoj bradi, malo jezero na Treskavacu, Koljindarsko. Unutar nacionalnog parka nalaze se dva prirodna rezervata: Hridsko jezero i Volušnica. Površina rezervata iznosi 1.052 ha. Šume su jedno od najvažnijih prirodnih bogatstava, a na teritoriji parka je registrovano preko 1.700 vrsta biljaka. Do sada je registrovano preko deset endemskih vrsta.

Fauna je raznovrsna, pa je registrovano oko 60 endemičnih insekata i 130 vrsta dnevnih leptira. Na području Prokletija registrovana je 161 vrsta ptica. Kulturna bogatstva u parku i okolini izuzetno su zanimljiva: ostaci crteža iz praistorijskog perioda na stijeni brda Vezirova brada i u blizini Grbaje; Stara džamija u Plavu iz XV vijeka i Redžepagića kula u Plavu; u selu Brezojevica crkva posvećena Sv. Trojici iz XII vijeka i zgrada škole; u Gusinju – Vezirova džamija iz XVIII vijeka, kula Balića i crkva Sv. Đorđa.

Krapina – oaza nadomak Budve Odmor u Crnoj Gori: Top 5 plaža Crowne Plaza Beograd: Superiornost u svim segmentima Selo Krstac – skriveni biser · · ·