KULTURA · art

Stari grad Budva centar je dvoipomilenijumske istorije grada. Pored kulturno-istorijskih spomenika koji se u njemu nalaze, u njemu su smještene i institucije od izuzetnog kulturnog značaja za Budvu i Crnu Goru. Otvorene su za sve posjetioce i uz programe koje organizuju predstavljaju nezaobilazno mjesto i za turiste koji u velikom broju dolaze u Budvu.

Muzej Budve

Ukoliko želite da bar na kratko i bar malo upoznate istoriju i kulturu Budve onda je Muzej Budve najvažnija tačka na tom putu. U Muzeju se nalazi veliki broj eksponata arheološke i etnografske zbirke od kojih neki i iz VI veka prije nove ere. Brojni su objekti ili njihovi ostaci koji upućuju na činjenicu da je Budva jedan od najstarijih gradova istočne obale Jadranskog mora. Otvaranje Muzeja grada Budve 2003. godine ima poseban sveopšti, kulturni i naučni značaj za grad Budvu, Crnu Goru i mediteranski region uopšte.

Veliko bogatstvo Muzeja čini kolekcija helenističkog zlatnog nakita. Zbirka srednjevekovnih predmeta Muzeja u Budvi, iako nije velika po broju izloženih eksponata, predstavlja sažet presjek materijalne kulture ovog istorijski nikad do kraja dokučenog ponora, u čijim razdobljima su burni događaji mnogo puta brusili zupce njenih još uvijek uspravnih bedema. Etnografska zbirka Muzeja grada Budve, koncipirana je tako da na pogodan način predstavi odlike seoskog i gradskog života.

Muzej Budve je svom gradu vratio svoje izvorno biće i probudio njegovu davno usnulu dušu. Jedan od dokaza je i dobijanje prestižne evropske nagrade „Zelena jabuka“ / 2005, koja mu je dodijeljena za očuvanje i razvoj autentičnih arhitektonskih vrijednosti, u Londonu, 5. maja 2005. godine.

Moderna galerija

Moderna galerija u Budvi je otvorena 1972. godine izložbom djela vodećih domaćih i svjetskih ekspresionista. U svom fundusu ima veoma značajne artefakte izložene u galerijskom prostoru u Starom gradu.

Crvena komuna

Crvena Komuna u Petrovcu je spomenik revolucionarne prošlosti Paštrovića. U okviru ustanove postoji Muzej revolucije i galerija koja nosi ime po slikaru Marku Gregoviću poznatom slikaru ovog kraja.

U okviru institucije Muzeji i galerije Budve nalaze se i dva spomen doma koji čuvaju tradiciju ruralnog kraja Budve. Jedan se nalazi u Petrovcu, drugo nedaleko od njega i oba su od velikog značaja za Paštroviće jer čuvaju dobar dio istorije i tradicije ovog kraja. 

Spomen dom Stefana Mitrova Ljubiše

Spomen dom posvećen je najistaknutijem Budvanu, piscu i političaru, Stefanu Mitrovom Ljubiši. Nalazi se u prizemlju kuće u kojoj je rođen, gdje je otvorena stalna muzejska postavka.

Spomen dom Reževići

Smješten je u nekadašnoj školi izgrađenoj 1856. godine u Reževićima blizu, 2 km zapadno od Petrovca. Bavi se prikupljanjem, istraživanjem i predstavljanjem arheološke i etnografske građe sa prostora Paštrovića.


Nesvakidašnje modne ilustracije Kako tetovaže stare? Izložba „Od predjela ka znaku“ traje do kraja jula „Magični svijet“ Viktora Vazarelija u Dvorcu kralja Nikole do petog jula · ·