PULS GRADA · sport&rekreacija

Odlazak na more je prva asocijacija gotovo svakome ko želi da ide na letovanje u Crnu Goru, a većina turista koji dolaze, odlaze na budvansku rivijeru koja je bila i ostala najpopularnija letnja destinacija. Razlozi su različiti jer je ponuda toliko raznovrsna da postoji savršen ugođaj za sve ukuse.

Međutim, bez obzira što za svoje mesto boravka gosti najčešće biraju Budvu ili neki drugi grad na primorju u poslednje vreme je trend da svaki turista ode na bar jedan izlet za vreme letovanja.

Destinacije su razne i najčešće su to Boka Kotorska, Manastir Ostrog, Skadarsko jezero, rafting Tarom, a među njima i odlazak na Durmitor u obilazak Crnog jezera i ostalih prirodnih atrakcija kojim ova nesvakidašnja planina obiluje.

Vrelo leto ove godine je prava prilika da se napravi kratkotrajan beg do planine, gde su dani lepi i prilično topli, ali je vazduh toliko čist da se vrućina gotovo i ne oseća. Noću temperatura pada i ispod 15 stepeni pa je spavanje ugodno i buđenje sasvim drugačije nego na moru. Izdvojite jedan ili dva dana i otiđite sa primorja do Durmitora.

U novinama, na turističkim portalima uglavnom su navedene sve lepote Durmitora i mogućnosti za njihov obilazak, pa se ovde nećemo baviti previše navođenjem generalnih karakteristika već vas uputiti na konktetnu akciju. Međutim, nijedna fotografija i nijedan tekst ili komentar koji možete videti na internetu ne može dočarati fenomenalnu prirodu kojom se ova planina odlikuje. Nisu samo jezera ono što privlači goste iz celog sveta, a ima ih svake godine sve više, već su to i stene, brda, šume, potoci, šumske staze i savršeno čist vazduh na visinama od preko 2000 metara.

Prva prednost odlaska jeste blizina Durmitora, jer je, nakon izgradnje novog puta potrebno između 2 i po i tri sata da stignete do Žabljaka na Durmitoru. Možete otići preko Podgorice i Nikšića ili preko Lipaca u Boki Kotorskoj, zatim Grahova i opet Nikšića. Put je na oba pravca skoro celom svojom dužinom odličan, jedino je krivudav od Vučja do Šavnika u dužini od nekih 25 kilometara, tako da posle udobne vožnje nećete stići umorni već orni za uživanje u prirodi.

Odlazak na Durmitor na jedan dan je odlična ideja. Osim što možete obići Crno jezero, koje je najposećenije i nezaibilazna destinacija za sve koji dolaze na ovu planinu postoji niz označenih planinarskih staza koje su na raspolaganju kako početnicima, tako i iskusnijim planinarima.

Crno Jezero je udaljeno oko 1,5 km od centra Žabljaka, prema njemu se možete uputiti kolima, i parkirati pre naplatne rampe koja je udaljena od 700 metara od jezera. Ulaz se naplaćuje i košta 3 evra za odrasle, za decu je besplatan. Odmah nakon naplatne stanice, na kojoj možete dobiti uputstva za obilazak, nalazi se više drvenih štandova na kojima se prodaju darovi šume – sveže šumsko voće – borovnice, maline, kupine, a zatim med i razne vrste domaćih džemova i poslastica.

Crno jezero, ma koliko puta bilo viđeno, opisano i fotografisano, doživljaj je za sebe. Svaki put kad ga uživo vidite morate ostati bez daha, posebno kad je dan sunčan a boje jezera i okoline čarobne. Okruženo četinarskom šumom i stenovitim planinama koje se uzdižu u njegovoj pozadini predstavlja jedinstven prizor koji se urezuje u pamćenje. Ove godine je leto izuzetno toplo i ne samo da je u njegovoj blizini puno ljudi koji šetaju stazom oko jezera, već je dosta i kupača ili onih koji jednostavno uživaju u sunčanju.

Prava bi šteta bilo, kada ste već na Crnom jezeru ne napraviti malu pešačku turu do Zminjeg jezera, do kog vodi staza, kroz šumu, uz Mlinski potok. Mlinski potok je dobio ime po mlinovima koji su nekada bili postavljeni njegovim tokom, od kojih su danas ostali uglavnom samo tragovi i table koje ukazuju na njihovo nekadašnje postojanje. Staza nije teška, gotovo da nema većeg uspona pa je mogu lako savladati i deca starija od 8 godina, a potrebno je nekih sat vremena laganog hoda da biste stigli do cilja.

Iako u šumi nije gužva, redovno se sreću planinari koji se kreću ovom i povezanim stazama. Zminje jezero je malo, okruženo je četinarskom šumom a u njegovoj pozadini se nalazi Crvena greda i ostali vrhovi. Zaista je lepo poći malo udesno od staze koja izbija na obalu jezera, sesti na travu ili panj i uživati u čarima durmitorskih šuma i vrhova. Nazad se možete vratiti prema Ivan dolu i dalje prema mestu gde ste ostavili automobil ili istom stazom do Crnog jezera.

Preostalo vreme možete iskoristiti za uživanje u nekom od restorana u Žabljaku, uz domaće specijalitete i rakiju. Sam povratak možete učiniti još jednim zanimljivim izletom, tako što ćete otići putem prema Mojkovcu i dalje prema Kolašinu i Podgorici. Kanjon Tare, most na Đurđevića Tari, kanjon Morače i manastir Morača su atrakcije na koje nailazite i koje ne treba propustiti. Izbor je na vama, a nakon dana u prirodi na svežem vazuhu vratićete se u vrelu Budvu potpuno osveženi.

Kite Surf Club Dolcinium: Adrenalin i uživanje Nova internet senzacija: Skijanje na lišću Big Game Fishing: Kup Budve u ribolovu Koji timovi Premijer lige imaju najgore navijače? · · · ·