KULTURA · film/TV

Već punih trideset godina, ovaj, za Crnu Goru možda i najvažniji kulturni dogadjaj, koji prikazuje filmska ostvarenja iz cijelog svijeta, obogaćuje turisičku ponudu grada i želi dobrodošlicu ljubiteljima sedme umjetnosti uz obećanje da će uživati u projekcijama u prelijepim ambijentima pod otvorenim nebom.

Ulaskom u sada već četvrtu deceniju postojanja, ovogodišnji Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival održava se u periodu od 1. do 7. avgusta 2017. godine na lokacijama u Starom gradu u Herceg Novom: Kanli Kula, Forte Mare, Trg Mića Pavlovića, amfiteatar Dvorane Park i Dvorana Park. Reprizni programi će se tokom dana prikazivati u prostorijama Dvorane Park, kao i predavanja, panel diskusije i prezentacije. Glas publike će se čuti kroz glasanje za najbolji film.

Od ove godine selektor igranog programa umjesto Srdana Golubovića koji je predao tu odgovornu dužnost,  pripala je mladom reditelju i scenaristi, Novljaninu, Ivanu Marinoviću. Selektor studentskih filmova je Dušan Kasalica, a u dokumentarnoj kategoriji selektor je prof. Vladimir Perović. Programska direktorka festivala je asistentica na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, Jelena Mišeljić,  izvršni producent Zoran Živković, a izvršna produkcija je na Herceg festu.

Ovgodišnji program obuhvata tri selekcije dugometražnog igranog filma (Official Competition, Kino Orjen, Kino Evropa), selekciju dokumentarnog filma i selekciju studentskog filma, sa preko 70 filmova, kao i industrijsku sekciju.

U takmičarskoj selekciji dugometražnih filmova biće prikazano osam filmskih ostvarenja i to;

„Muškarci ne plaču“ Alena Drljevića kao regionalna premijera, „Kada dan nije imao ime“ Teone Mitevske, “Rekvijem za gospođu J” Bojana Vuletića, „Ne gledaj mi u pjat“ ostvarenje Hane Jušić, „Slava“ Kristine Grozeve iz Bugarske, „Fikser“ Adriana Situarua iz Rumunije, „Toplotni udar“ Argirisa Papadimitropoulosa i „Napolju“ film Đorđija Kristofa.

Selekcija “Kino Orjen” u kojoj će biti dodjeljena nagrada Živko Nikolić, predstaviće dvije domaće premijere – „Iskra“ autora Gojka Brkuljana  i “The Books of Knjige” koji se predstavljaju filmom “Slučajevi pravde: Dvostruka igra” a u istoj kategoriji su i – „Biser Bojane“ i „Igla ispod praga“.  Ako se ima u vidu da će na festivalu biti prikazana čak četiri domaća filma, jasno je koliko se u poslednje vrijeme brzo razvija crnogorska kinematografija.

Selekcija “Kino Evropa” nije takmičarskog  karaktera i predstavlja najnovije trendove  u savremenoj evropskoj produkciji.

 Selekciju studentskih filmova ove godine čine 17 kratkih igranih filmova koji dolaze iz filmskih škola Jugoistočne Evrope i Mediterana.

Tradicionalno i 31. filmski festival u Novom biće zaokružen dodjelom nagrada i priznanja na Kanli Kuli.

The Snowman: Pogledajte trejler za film po romanu Jua Nesbea Darkest Hour: Geri Oldman je novi Vinston Čerčil Filmski jun/jul DŽADA FILM FEST: Program petog dana ·