PULS GRADA · kulinarka

Rijetko koja od primorskih poslastica je ovoliko rado viđena na trpezama ili feštama koje se organizuju u Budvi i na crnogorskom primorju uopšte. Pripremaju se na razne načine, u zavisnosti od grada, njihovi sastojci nisu kompleksni i egzotični a veoma su ukusne, i rado ih jedu i djeca.

U Paštrovićima, dijelu budvanske opštine između Bečića i Čanja, pripremaju se na dva načina: kao tanke i hrskave i kao deblje i mjehuraste. Ukoliko ih ne pojedete sve odmah nakon pripreme, sa uživanjem se mogu konzumirati i narednih dana, s tim da su tanke ukusnije narednih dana. Budite oprezni da se ne prejedete, jer je kad pojedete prvu, teško je stati.

Tanke ruštule

Sastojci:
10 jaja
10 kašika šećera
1 kg brašna (bijelog, pšeničnog)
1-1.5 l maslinovog ulja (može i suncokretovo ako niste naviktnuti na ukus maslinovog ulja)
1-2 limuna (sitno gratana (rendana) kora od limuna)
1 šoljica jake rakije od vinove loze
2 supene kašike svinjske masti

Priprema:

Prvo se umute jaja i šećer. Mute se mikserom, 15-tak minuta mada je to ranije rađeno pirunom (vuljuškom) dok se šećer fino otopi. U smjesu se sipa rakija i svinjska mast i još malo se muti. Onda se polagano dodaje brašno uz stalno miješanje rukama, da se ne bi brašno ugrudvalo. Brašno se dodaje sve dok tijesto ne postane jako tvrdo, tvrđe nego za hleb. Tako umiješeno tijesto se podijeli u kuglice veličine manje pomorandže i ostavi se da se suši 30 minuta, mada ako je potrebno brže napraviti ruštule, onda se može odmah tanjiti. „Listi se“ – tanji se i razvlači oklagijom sve dok ne postane prozirno. Tokom razvlačenja tijesta stalno se dodaje po površini pomalo brašna da bi se fino razvuklo. Kad je to gotovo, rodulicom (radlom) se reže na trake, a onda ukoso na izdužene rombove, da bi dobile konačan oblik. Isječeno tijesto – svaki komad ponaosob, se probuši po sredini, pa se onda jedan kraj (dalji oštriji kraj) provuče kroz tu rupicu kao da se veže čvor i razvuče koliko može, ali tako da se ne ošteti oblik. Pripremljeno tijesto je spremo za prženje. Prži se u vrelom ulju u većoj šerpi uz stalno okretanje, 2-3 minuta dok ne dobiju finu zlatnu boju. Vade se iz ulja šupljom ožicom (kašikom). Kad se ohlade pospu se šećerom u prahu i vanilinim šećerom. Mogu se jesti tople i hladne.

Debele ruštule

Sastojci:
10 jaja
10 kašika šećera
1 kg brašna (bijelog, pšeničnog)
1-1.5 l maslinovog ulja (može i suncokretovo ako niste naviktnuti na ukus maslinovog ulja)
1-2 limuna (sitno gratana (rendana) kora od limuna)
1 šoljica jake rakije od vinove loze
2 supene kašike svinjske masti
1 kesica praška za pecivo

Jaja i šećer se mute 15-tak minuta. Kad su umućeni i šećer otopljen, u to se stavi mast, limunova kora i polako se dodaje pomalo brašna i stalno se muti (da se brašno ne ugrudva) tako da se dobije masa koja je mekana, mekša nego za hleb. Tijesto se podijeli u grudvice veličine manje pomorandže pa se ostavi da se suši oko pola sata. Nakon toga se razvlači oklagijom ali tako da ne bude pretanko. Tokom razvlačenja tijesto se posipa brašnom, da se bolje razvuče, pa se kad je razvučeno sa površine brašno očisti rukom. Kad je to gotovo, rodulicom (radlom) se reže na trake, a onda ukoso na izdužene rombove, da bi dobile konačan oblik. Isječeno tijesto – svaki komad ponaosob, se probuši po sredini, pa se onda jedan kraj (dalji oštriji kraj) provuče kroz tu rupicu kao da se veže čvor i razvuče koliko može, ali tako da se ne oštati oblik. Pripremljeno tijesto je spremno za prženje. Prži se u vrelom ulju u većoj šerpi uz stalno okretanje, 2-3 minuta dok ne dobiju finu zlatnu boju. Vade se iz ulja šupljom ožicom (kašikom). Kad se ohlade pospu se šećerom u prahu i vanilinim šećerom. Mogu se jesti tople i hladne.

Recepti: Pašta sa žučenicom Iz budvanskog kraja: Branje na ulje Sirnica na paštrovski način Čokoladni puding sa kafom i avokadom · · ·