PULS GRADA · kulinarka

Priganice su omiljeno jelo na crnogorskom primorju. Mogu biti pripremane na različite načine, nekada kao poslastica, nekada kao slano jelo, s obzirom da su one u stvari prženo tijesto koje se može jesti sa džemom, kremom ili slatkim, ili sa sirom i pršutom. Najčešće se konzumiraju za doručak, ređe za večeru. Ovo jelo je u Srbiji poznato kao uštipci, a ovjde donosimo lokalni recept iz Paštrovića.

Sastojci:

1 kg brašna (bijelo pšenično brašno)
1 supena kašika soli
1 supena kašika šećera
2 kesice kvasca
1-1.5 litara maslinovog ulja (ili suncokretovog, po ukusu)

Priprema:

Brašno se stavi u neku posudu pa se polako dodaje vode da se brašno ne bi ugrušalo pri čemu se stalno ta smjesa miješa rukama. Kad se sve dobro promiješa i brašno i voda se sjedine u tijesto dodaju se so, šećer i kvasac. Sve se to još dobro promiješa rukama pa se ostavi da se tijesto ukvasi i nadođe. Ako je kvasac dobar dovoljno je i pola sata, međutim najbolje je gledati po sudu, pošto kad tijesto nadođe duplo onda je spremno za prženje. Priganice se prže u prethodno zagrijanom vrelom ulju, ne oblikuju se, nego se ožicom (kašikom) odvajaju od cjelokupne mase tijesta i brzo ubacuju u vrelo ulje. Najbolji pokazatelj da je tijesto uspjelo je ako se priganice same okreću u vrelom ulju. Ako se ne okreću potrebno ih je okretati. Prže se 3-4 minuta i vade iz vrelog ulja šupljom ožicom (kašikom).

Prije su domaćice „oblikovale“ priganice tako što bi pripremljeno tijesto stiskale u šaci, pa onaj dio tijesta koji je istisnut između palca i kažiprista odvajale najčešće ožicom (kašikom) ili drugom rukom i ubacivale u vrelo ulje.

Priganice sa suvim smokvama

Sastojci i proces pravljenja priganica sa suvim smokvama je gotovo identičan kao kod običnih priganica. Razlika je u tome što su se sitno sjeckane suve smokve dodavale tijestu kad i šećer so i kvasac. Ovakve priganice su bile obavezno pripremane za Badnji dan, 6. januara.
Ovakve priganice se mogu pripremati i sa drugim suvim voćem, najćešće se koristi suvo grožđe. Po želji se u tijesto može dodati malo cimeta.

Mediteranske poslastice: Ruštule Recepti: Pašta sa žučenicom Iz budvanskog kraja: Branje na ulje Sirnica na paštrovski način · · · ·