PULS GRADA · kulinarka

Branje je lokalno jelo koje je poznato i pod nazivom varivo. Pravi se od različitih namirnica, u zavisnosti od toga koje je doba godine, na primjer može se staviti u njega i mlade boranije, ali toliko da ne dominira. Nemojte se obeshrabriti ukoliko nemate sve navedene sastojke, nekad ih je teško nabaviti budući da su u pitanju samonikle biljke.

Ukoliko izostavite neki, jer ga ne možete pronaći, ovo jelo možda neće biti po receptu i toliko aromatično ali će i dalje biti vrlo ukusno. Danas se na pijacama mogu naći uglavnom svi sastojci, posebno u vrijeme proljeća, a vrlo često i u dobro opremljenim velikim marketima.

Sastojci:

2 kg porog luka
2 kg škaljene (vrsta luka koji je sličan porom luku)
500 gr blitve
200 gr srpulje
200 gr kopra (mirođija)
200 gr morača
200 gr mrkve (korijena petrusina odnosno peršuna)
200 gr petrusina (list)
½ šoljice maslinovog ulja
So
Papar (Biber)

Svi navedeni sastojci se prvo fino očiste i dobro operu a zatim se sve to sitno isjecka. Onda se sve zajedno se kuva na tihoj vatri na sopstvenoj pari, uz obavezno miješanje, pa se posle 5 minuta doda voda i pojača vatra. Potom se jelo ostavi da voda prključa i da se krčka. Voda se kao i prilikom kuvanja drugih jela, dodaje po potrebi, da jelo ne zagori. Kad voda proključa doda se maslinovo ulje. Branje se može praviti „na gusto“ kad se voda pred kraj kuvanja pusti da ispari ili „na supu“, kad se dodaje više vode pa se dobije vrlo ukusna supa. Obično se kuva na umjerenoj vatri do. Kada je gusto, branje može poslužiti kao idealan prilog jelima od mesa, dok je kada je kuvano sa supom izvanredno toplo predjelo, pri tome vrlo zdravo u oba slučaja. So i biber se naravno dodaju po ukusu.

Sirnica na paštrovski način Čokoladni puding sa kafom i avokadom Recepti: Pašta sa žučenicom Ulepšajte pauzu za ručak ukusnim salatama od kinoe · · · ·