U VAZDUHU · svet

Yanko Tsvetkov je daleko od tipičnog kartografa. Istina je da ga privlači crtanje mapa, ali nije on jedan od onih klasičnih crtača, na protiv, njegove mape su prava mala umetnička dela sa često ironično-duhovitim porukama za one koji umiju da se smeju i na svoj račun.

Bugarski grafički dizajner, koji trenutno živi u Španiji, riješio je da nam uljepša ove septembarske dane svojom najnovijom serijom crteža, ali nemojte misliti da ćete se slatko nasmejati a bez onog oporog ukusa na kraju- nema šanse!

Šta je toliko posebno u vjezi sa njegovim mapama? Za početak one u sebi sažimaju hiljade stranica interkulturalnih debata koje se vode širom svijeta, a posebno u Evropi, toj kolijevci kulture. Da stvar bude još bolja, Yanko i sam pokreće neke od tema, ubacujući stereotipe kao karakteristike određenih naroda, i predstavljajući ih na mapi. Neke stereotipe suprotstavlja jedne drugima, i tako čini da se smejemo sopstvenim lažnim uvjerenjima, ali i da menjamo svoje predrasude kroz duhovite i veoma vizuelno upečatljive lekcije.

Uživajte u ovom atlasu alternativnih vjerovanja o evropskim narodima, i ispravljajte svoje predrasude dok još nije kasno!

Pomalo uvredljive mape EvropeOtvori galeriju

U Londonu možete uzeti bolovanje zbog mamurluka Švedski milijarder poklanja 5 miliona dolara ako nađete riješenje za… Kako je uragan Harvi promenio Hjuston U čemu je koja zemlja najbolja? · · · ·