PULS GRADA · destinacija

Duhovno bogatstvo budvanskog kraja je izuzetno; na ovoj malenoj teritoriji koja se prostire u dužini od dvadesetak kilometara nalazi se 10 manastira i preko 80 crkava, u najvećem broju u ruralnom dijelu opštine. Manastiri potiču uglavnom iz srednjeg vijeka i oduvijek su bili centar pismenosti te čuvari pravoslavlja, tradicije i istorije. Najznačajni vjerski i kulturni objekat u Grblju upravo je manastir Podlastva.

Posljednjih godina sve je više turista zainteresovanih za obilazak vjerskih objekata, koji žele da se upoznaju s posebnostima kraja u koji dolaze. Manastir se nalazi na ruti poznate planinarske i pješačke staze koja je označena i o kojoj brigu vodi Turistička organizacija Budve. U pitanju je staza sa oznakom 756A koja ide trasom Podlastva – Krapina – Zečevo selo – manastir Stanjevići – Vratno (Majstori) (PPT) – dužina trase: 6,6 km; 21 > 1.210 mnm = + 1.189 m O.

Spaja se s Primorskom planinarskom transverzalom koja se proteže duž cijelog crnogorskog primorja i ide obroncima planina Orjen, Lovćen i Rumija, od granice sa Hrvatskom i BiH do granice s Albanijom. Mogućnosti za planinarenje, pješačenje, mauntinbajking i druge planinske sportove ovdje su gotovo neograničene. Na njenoj ruti nalaze se brojne atrakcije od kojih se izdvajaju etno-selo Krapina s restoranom Pojata i manastir Stanjevići.

Manastir Podlastva je oko 3,5 km udaljen od Budve. Nalazi se iza prevoja Topliš, u pravcu Kotora. Ime je dobio prema istoimenom selu Lastva u Gornjem Grblju. Jedna od mnogih legendi govori da je manastir podigao car Dušan, i to godine 1350, dok druga, međutim, ističe da je i prije tog vremena, na mjestu današnjeg hrama, postojala crkvica oko koje su, u doba Nemanjića, sagrađeni konaci za kaluđere i duhovnike koji su s ovog konačišta polazili u sveta mjesta. Manastir se prvi put pominje 1417. godine.

U njemu je 1427. godine usvojen Grbaljski zakonik. Manastirski kompleks čine crkva posvećena Rođenju Bogorodice i konaci. Unutrašnjost crkve krasi živopis iz XV i XVII vijeka, kao i ikonostas, koji je 1747. godine uradio slikar Đorđe Dimitrijević. Na osnovu ostataka zidova bočnih strana priprate i sjeverno od apsidalnog dijela crkve, došlo se do zaključka da je na tom mjestu, i prije postojanja građevine iz XIV vijeka, vjerojatno postojala građevina koja se datuje u vrijeme XI do XIII vijeka.

Savršen dan u Budvi Pobori: Doživite Budvu na drugačiji način Divlje i nepoznate plaže crnogorskog primorja Između dvije čarobne obale · ·