PULS GRADA · zdravlje

Jedno od najsurovijih pravila u ovom životu jeste da je najukusnija hrana obično ona koja je najštetnija po zdravlje. Ali, nauka napreduje svakog dana pa je odnedavno izneta činjenica jednog naučnog istraživanja koja može da šokira mnoge, a vezana je za jedan od omiljenih ljudskih poroka, za sir.

Nova studija sa Univerziteta u Dablinu utvrdila je da su ljudi koji jedu dosta sira po pravilu mršaviji od onih koji ga ne jedu mnogo. Studija je obuhvatila 1500 ljudi starosti od 19 do 80 godina i merila je efekte koje na naš organizam ostavljaju mlečni proizvodi poput mleka, sira ili jogurta. Rezultati su bili zapanjujući: oni koji su konzumirali najviše mlečnih proizvoda imali su niži indeks telesne mase, niži krvni pritisak i manje masnih naslaga. A najbolje su se na tom testrianju „pokazali“ oni koji jedu mnogo sira.

I ovi rezulati istraživanja su dokazali stvari koje su suprotne od onog u šta se do sada verovalo. Čak se otkrilo da oni koji koriste niskokalorične mlečne proizvode zapravo uglavnom imaju viši nivo holesterola. A i istraživanja sprovedena u drugim zemljama potvrdila su da ljudi koji konzumiraju mnogo sira ne moraju da brinu o povećanju holesterola u krvi, jer sir sadrži mnogo hranljivih materija.

Nauka priznala, biti solo je često zdravije Benefiti redovnog seksa A šta kad pozitivno mišljenje postane dužnost? Šta nas sve čini nesrećnima? · ·