PULS GRADA · destinacija

Srednjovjekovni Kotor, s autentičnom arhitekturom i ogromnim kulturno-istorijskim nasleđem, UNESCO je 1979. proglasio svjetskom kulturnom baštinom. Iako je tokom vjekova često bio izložen ratovima, zemljotresima, požarima i zarazama, utvrđeni grad je pretežno zadržao srednjovjekovnu urbanu strukturu, što ga čini svojevrsnom graditeljskom rjetkošću na istočnoj obali Jadrana.

Dominantni vizuelni dio grada čine bedemi sa sjeverne strane, gdje se ističe tvrđava Sv. Ivana. Taj jedinstveni primjer evropske fortifikacione arhitekture, koji obuhvata pojas zidina visokih do 20 m, širokih do 15 m, nastavlja se u dužini od pet kilometara oko cijelog grada.

U staro gradsko jezgro omogućen je pristup preko četvero vrata: Glavna vrata; Vrata od mora, sagrađena 1555. godine; sjeverna, Vrata na rijeku, s lančanim mostom preko rječice Škurde iz 1540. godine; te južna vrata kod izvora Gurdić, s tri pojasa kapija izgrađenih od XIV do XVII vijeka.

Asimetrični sklop većih i manjih uličica i trgova, s brojnim vrijednim građevinama sakralnog i profanog tipa, doprinosi posebnoj mediteranskoj privlačnosti ovog starog srednjovjekovnog grada. Najveći i najljepši gradski prostor je Trg od oružja, s baroknim tornjem iz XVII vijeka, podignut na mjestu gdje je u srednjem vijeku postojao turris torturae, stub srama namijenjen mučenju i javnom ponižavanju kriminalaca i osuđenika.

Veoma su zanimljivi i: Trg od brašna, na kome se nalazi renesansno-barokna palata Pima; Trg od kina; Trg pobune mornara, s palatom Grgurina; trg ispred katedrale Sv. Tripuna s gotičko-renesansnom palatom Drago i drugi. Tokom srednjeg vijeka u gradu su cvjetali zanatstvo i trgovina, postojale su ugledne slikarske škole – pictoreas Graeci, razvijani su pomorstvo, književnost i muzika.

Među kotorskim crkvama posebno mjesto zauzima čuvena katedrala posvjećena Sv. Tripunu. Prvo poznato naselje za koje postoje dokazi, na kraju Bokokotorskog zaliva, bio je grčki grad Akurion, koji su, nakon osvajanja, Rimljani nazvali Akruvium. Poslije dolaska slovenskih plemena na Balkansko poluostrvo, ponovo mijenja ime. Novi stanovnici nazvali su ga Kotor, i to ime zadržao je do današnjih dana.

Herceg Novi: Čuvar Bokokotorskog zaliva Nacionalni park Prokletije: Povratak prirodi OFF ROAD AVANTURA: Most na Đurđevića Tari OFF ROAD AVANTURA: Trnovačko jezero · · · ·