KULTURA

Od Foknera do Džojsa, ako volite knjige i čitate dosta, vjerovatno vam je makar jednom prošlo kroz glavu pitanje: „Koliko li mu je vremena bilo potrebno da ovakvo šta napiše?“ Nemojte se više pitati jer ćemo vam ovdje predstaviti grafikom na kojem ćete bez muke moći da provjerite koliko je kojem slavnom književniku bilo potrebno vremena da sroči neki od svojih najslavnijih romana ili poetskih zbirki.

Pisanje nije lak posao i ako ste pomislili da se roman koji oduševljava generacije i generacije čitalaca može napisati za tri dana (a zapravo može i za ovoliko malo vrijemena), opasno ste se prevarili. Iako je vjećini velikih autora trebalo mnogo vremena da napišu svoja slavna djela, možda ćete na ovom grafikonu pronaći i neka iznenađenja. Za neke ćete romane vjerovati da je stvaranje trajalo duže, a neki od njih su se krčkali i 16 godina! Ali, na kraju je izgleda sva ta muka vrijedela, za autore u tom slučaju možda i po najmanje, ali za sve nas koji smo odrastali na ovim vrhunskim remek-djelima, nema druge sem da priznamo- Svaki minut, sat i godina je vrijedela, jer ste nam podarili nešto bez čega nikada ne bismo bili kompletni!


Književna kolonija br. 4 u Crnoj Gori okuplja pisce i rokere Antička Duklja Crnojevića štamparija 29. Ljetnja scena u Ulcinju · ·