PULS GRADA · destinacija

Turistička ponuda Herceg Novog svake godine sve je bogatija. Poznat kao grad sa preko 200 sunčanih dana, pored mora i plaža, Herceg Novi nudi bogatu, komplementarnu ponudu s glavnim fokusom na aktivni turizam.

Ljeto 2017. u Herceg Novom turisti mogu provesti aktivno, otkrivajući brojne ambijentalne i ruralne cjeline hercegnovskog zaleđa pod Orjenom. Starim austrougarskim putevima, markiranim planinarskim stazama, možete doći do destinacija u zaleđu, poput Kotobiljske šume s izvorom Zelenac, koji čine opuštajući sklop mediteranske zimzelene šume i stare kamene gradnje. Tajno Brdo sa statusom kulturnog dobra, Šilobod, Đevojačke grede, otkrivaju pored zanimljivih imena i istorije, veličanstven pogled na ulaz u Bokokotorski zaliv.

Nezaobilazno je i selo Žlijebi, dragulj narodnog graditeljstva u kamenu, čije krovove nazivaju kamenom čipkom, a do kojeg se stiže od sela Kameno automobilom. Vidov vrh, Vjetreni mlin, Vrbanj, Žukovica, Vučji Do, Subra, Veliki Kabao, zahtjevne i manje zahtjevne planinarske staze, biciklističke ture, i nezaobilazna degustacija organske hrane u domaćinstvima u zaleđu, upotpuniće boravak gostiju u Herceg Novom.

Božanstvene uvale

Za zaljubljenike u mediteranski način života i one koji žele da otkrivaju uvale duž hercegnovske obale, dostupan je i svakodnevni prevoz brodovima iz gradske luke Škver (poznate i kao boemsko srce grada) do poluostrva Luštica. Luštica, najsunčaniji dio Bokokotorskog zaliva, s desetak sela koja su sačuvala tipičnu mediteransku arhitekturu, poznata je i po hladno cijeđenom maslinovom ulju, siru iz ulja, kvalitetnim ribljim restoranima i najatraktivnijim hercegnovskim plažama: Žanjic sa stogodišnjim maslinama i borovima koji pružaju veliku hladovinu na jednom od najpoznatijih izletišta, Mirišta – uvala izuzetne ambijentalne ljepote koja je prema legendi dobila ime jer su se na tom mjestu nekada mirile zavađene porodice i plemena, Dobreč – uvala s tipično mediteranskom vegetacijom, nosilac Plave zastavice jer zadovoljava najstriktnije ekološke standarde.

Rose, mala luka s kapetanskim kućama i palatama zbijenim uz more, popularna među gostima iz Srbije, na kojoj brojne poznate ličnosti imaju svoje vikend-kućice, među kojima dominiraju čempresi, borovi, masline i rogač… S uzvišenja iznad Rosa pruža se izvanredan pogled – s jedne strane na otvoreno more, a s druge na Herceg Novi i Bokokotorski zaliv. Na prevoju iznad Rosa i sela Klinci uočićete malu crkvu Sv. Trifuna.

Stari grad

Za one koji možda prvi put dolaze u Herceg Novi, nezaobilazan je svakako obilazak Starog grada, Kanli kule, te tvrđava Forte mare i Španjola, koje su svjedočanstvo o tome da je Herceg Novi grad u kome su se susretale i ukrštale različite civilizacije i za sobom ostavile arhitektonski sklad s vlastitim prirodnim okruženjem.

Brojni su festivali i događaji po kojima je Herceg Novi postao prepoznatljiv u ljetnjoj sezoni. Naša preporuka su City games, Trg od knjige, Dani muzike, Montenegro film festival, Guitar art summer fest, Jazz festival, Operosa, i ono što nesumnjivo izuzetno obogaćuje turističku ponudu – zabavno-kulturne manifestacije koje se organizuju duž cijele hercegnovske rivijere, a koje za cilj imaju da se gostima približi duh lokalne tradicije i kulture.

Nacionalni park Prokletije: Povratak prirodi OFF ROAD AVANTURA: Most na Đurđevića Tari OFF ROAD AVANTURA: Trnovačko jezero Bjelasica: Još jedna avantura · · ·