PULS GRADA · aktuelno

Slaveći zrenje grožđa i smokava krajem ljetnje sezone, oslanjajući se na kreativnost u rukotvorenju i gastronomiji, Fešta na skalama (održana već 2015/2016) je osmišljena kao ulični festival, proširen dodatnim sadržajima. Vrcajući mediteranskim duhom, uz učešće zajednice stvaralaca i gastro profesionalaca i amatera, povezuje kulinarstvo i umjetnost, uljepšava grad i oplemenjuje ponudu za turiste novim ukusima i bojama.

Na lokacijama Gradske kafane i Stepeništa 28. oktobra, od glavnog gradskog trga prema Škveru tokom 22. i 23. avgusta posjetioci će imati priliku da uživaju u još jednoj manifestaciji i probaju neke od najvećih specijaliteta ovog kraja.

Prvi dio manifestacije je donatorsko veče u Gradskoj kafani sa sledećim sadržajem:

LJETNA TRPEZA sa lokalnim specijalitetima i delicijama od ovih krunskih plodova ljeta, ali u kombinaciji i u slanim jelima sa sirom, lokalnim specijalitetima sa mesom i ribom, naravno degustacijom vina. Ljetna trpeza će biti postavljena na srednjem nivou Gradske kafane, a trpeza će biti postavljena na srednjem nivou Gradske kafane od 20 h..

Na velikoj terasi u prizemlju odvijaće se zabavni program: muzički akustični nastup Boka benda, revija tematski dizajniranih šešira novskih modnih dizajnera, umjetnika i primjenjenih stvaralaca iz Herceg Novog i ručno rađenog nakita iz radionice Dorra Nuova. Gosti večeri biće Bayamo Salsa klub iz Herceg Novog.

Donacije za konzumaciju hrane i vina su 10 €. Prihod će djelimično biti usmjeren na djecu i mlade sa smetnjama u razvoju i kao i na prethodnoj fešti na pripremu publikacije Novski stađuni – publikacija koju planiramo za kraj godine, zbirka tekstova, recepata i fotografija sa Stađunskih fešti 2017. Ponovo biramo (i publika će imati priliku da glasa na konzumacijskoj karti) najbolje recepte, koji će ući u ovu knjigu.

Drugi dio manifestacije

Izložba domaćih proizvoda i rukotvorina na skalama, 23. avgusta od 18 – 23 h

Organizatori pozivaju izlagače da učestvuju na ovoj manifestaciji koja je vrlo slična sajmovima domaćih proizvoda. Dajući skromni doprinos novim brendiranim proizvodom Udruženja: džemom od smokava sa đumbirom, kojem od jeseni predstoji sertifikacija zajedno sa džemom od naranče i promocija koja je već počela sa klasterom Probaj domaće. Planirano je posluženje za posjetioce: suve i svježe smokve, grožđe, lozova rakija i, naravno, degustacija kod izlagača koji prodaju svoje proizvode.

Muzički program će trajati od 20 do 23 sata. Poseban segment uz Feštu na skalama je produkcija zajedničkog promotivnog spota za grad, feštu i Boka bend čiji je lider Deni Deranja još 2015. godine bio inspirisan, plodovima kasnog ljeta. Pjesmu “Uzmi smokvu” izvodio je već na prvoj fešti na radost i oduševljenje publike. Produkcija podrazumijeva studijsko snimanje pjesme, snimanje i montažu spota, koji će biti prikazan početkom septembra.

Treću Feštu na skalama podržala je Turistička organizacija i Opština Herceg Novi, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Nacionalna turistička organizacija. Fešta ne bi mogla biti organizovana bez podrške kompanije Lighthouse i logistike iz Gradske kafane, a ni učešća novske zajednice: od građana, organizacija i udruženja, preko privatnika posebno u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, lokalnih kreativaca i stvaralaca, uz pomoć štamparija i medija…

Svima koji su u prethodnom periodu podržali projekat Udruženja Ruke Stađunske fešte organizatori se posebno zahvaljuju, i vjeruju da mogu i dalje da doprinose obnovi entuzijazma i povezivanju u Herceg Novom, tokom cijele godine.

Međunarodni moto-skup MC CRUISER u Herceg Novom Petrovačka noć Svjetski poznati blogeri u Budvi Dolcinium International Festival u Ulcinju · ·