KULTURA · film/TV

„Džada Film Fest 2017“ je počeo u Podgorici u ponedeljak 5.juna. Riječ je o filmskom festivalu koji se održava već treću godinu zaredom, ove godine u periodu od 5. juna do 11. juna, na kojem će se 7 dana na 7 lokacija emitovati 7 filmova, u večernjim satima, na ulicama Podgorice.

U četvtak 8. juna četvrta noć Džada Film Festa bila je u znaku Španije. Publika na Starom aerodromu je uživala uz flamenko u izvedbi plesne škole „Sonrisa“, a nakon kojeg je prikazan film Pedra Almodovara Kika.

Večerašnji program posvećen je Francuskoj. Publika će moći da uživa u muzici koju pušta DJ Mil i ritmovima tanga u izvedbi plesne škole „Tango i tačka“. Bioskopsko platno će biti postavljeno u City kvartu a projekcija filma Čudesna sudbina Amelije Pulen sa Odri Tatu u glavnoj ulozi, prava je poslastica za ljubitelje sedme umjetnosti.

Program za petak, 9. jun
Lokacija: City kvart

19:00 DJ Mil
20:30 Plesna škola „Tango i tačka“; Tijana i Miroslav Ilić live
21:00 Čudesna sudbina Amelije Pulen (2001), reditelj: Jean-Pierre Jeunet, uloge: Audrey Tautou

Radnja filma:
Čudesna sudbina Amelije Pulen ili Amelija (franc. Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain) je francuska romantična komedija režisera Žan-Pjera Ženea u kojoj glavnu ulogu igra Odri Totu. Scenario za film, čija je radnja smještena u djelovima Monmartra, napisali su Žene i Gijom Loran. Film pruža interesantan i pomalo idealizovan pogled na savremen način života u Parizu. Individue svih likova u filmu dolaze do izražaja, zbog razrađenosti njihovih osobina i svakodnevnih navika. Radnja filma prati priču o devojci po imenu Amelija, koja sa svojim shvatanjima pravde pokušava da usreći i pomogne ljudima oko sebe. Amelija u detinjstvu nije imala priliku da oseti blizinu i ljubav roditelja i odmalena je počela da gradi neki svoj svet i živi u njemu. Dvadesettrogodišnja Amelija živi sama u stanu u centru Pariza i radi kao konobarica u malom kafiću „Dvije vjetrenjače“ na Monmartru.

Amelija vodi jednostavan život, uživa u malim stvarima koje joj pričinjavaju zadovoljstvo, kao što je zavlačenje ruke u džak sjemena, lomljenje korice pudinga kašičicom, bacanje kamenčića u rijeku, posmatranje lica ljudi u bioskopu… Dan smrti engleske princeze Dajane joj potpuno mijenja život. Toga dana ona iza zidne pločice u svom kupatilu pronalazi staru metalnu kutiju, „tajno blago“ sa dragocjenostima jednog dječaka, koju je on sakrio prije četrdesetak godina. Amelija odlučuje da pronađe vlasnika kutije i vrati mu je sa mišlju: ako uspije to da uradi, usrećiće čovjeka, a ako ne – onda ništa. Uspijevši u tome, Amelija odlučuje da će i ubuduće činiti male stvari ljudima oko sebe, kako bi ih učinila srećnim.

Predano, kreativno i sa uživanjem, posvećujući se ovoj odluci, Amelija usrećuje komšije, kolege, oca. Postavši „anđeo čuvar“ mnogima, izvodeći komplivane, ali skrivene postupke, ona preobraća tokove života ljudima oko sebe na pozitivniju stranu. I dok zapostavlja razmišljanje o sebi, stari čovjek, koji se bavi rekonstrukcijom umjetničkih djela, je nadgleda, započinjajući konverzaciju s njom o njegovim slikama. U daljoj komunikaciji, njih dvoje će često razgovarati o karakteru jednog lika sa umjetničke slike, kog će starac, iako se to nigdje u filmu ne pominje eksplicitno, poistovjećuje sa Amelijom.

Iako se zaljubljuje u misterioznog mladića Nina, sakupljača iscijepanih fotografija, Amelija je previše stidljiva da preduzme nešto povodom toga. Sudbina je dovodi do toga da ona pronalazi njegov album sa fotografijama i kroz čitav niz zadataka ona mu ga vraća, a kasnije i otkriva svoj identitet. Plašljivu djevojku stari umjetnik ohrabruje i ona pronalazi svoju ljubav.

DŽADA FILM FEST: Program četvrtog dana DŽADA FILM FEST: Program trećeg dana Džada Film Fest 2017: Program drugog dana Najskuplje filmske scene koje su obrisane · · · ·