PULS GRADA · destinacija

Želite mir i u jeku turističke sezone? Evo naših predloga…

Tekst: Oleg Bulatović

Plaža Jaz

Ukoliko želite istinski crnogorski odmor i gostoprimstvo poslušajte savjete lokalnog stanovništva i izaberite kupanje na lijevom kraju ove plaže (kada se gleda prema moru), koju danas zovu jednostavno Jaz 2, a koji je od najvećeg dela ove popularne plaže fizički odvojen stijenom koja se zarila u pijesak sa okolnih brda. Voda je ovdje bista i izuzetno čista. U ovom parčetu raja sve što Vam je potrebno da ponesete su peškir i dobra knjiga. Ako ste ljubitelj sitnog pijeska, cio Jaz će Vas neodoljivo podsjetiti na atmosferu sa ulcinjske Velike plaže.

Ukoliko ste raspoloženi za malo više pješačenja onda pođite dalje od lijevog dijela plaže Jaz i nakon samo nekoliko minuta pješačenja, prelazeći preko stijena stići do manje poznatog kupališta koje je, zahvaljujući plažnom baru koji je od prije dvadesetak godina ovdje postoji, poznato pod imenom „Malaji“. U ovoj uvali, u kojoj se u kojoj se i danas nalazi plažni bar, vlada mirna i opuštajuća atmosfera čak i tokom glavne turističke sezone. U ambijentu netaknute prirode možete uživati zavaljeni u mrežama za ljuljanje uz laganu reggae muziku i odlične signature koktele.

Plaža Balun

Plaža Balun, u srcu ambijentalne cjeline Rijeke Reževića, nedaleko od Petrovca, okružena bujnom vegetacijom, pruža cjelodnevni užitak, posebno za ljubitelje prave budvanske atmosfere. Mala kamena plaža, na kojoj nikada nije velika gužva, sa najljepšim zalaskom sunca u budvanskom basenu i galerijom poznatog crnogorskog umjetnika Sava Pavlovića ispuniće sva Vaša očekivanja.

Savo sa sinom Đurom, koji je i DJ i lokalni kuvar, će se pobrinuti da ovdje probate lokalne specijalitete od ribe koje nigdje na primorju nećete imati priliku da vidite. Povrće koje se nudi u restoranu bere se iz džardina koji se nalaze pored njega, pa ćete imati i jedinstvenu priliku da probate svježe i organski uzgajano povrće.

Moja preporuka za ručak je crni rižoto, jer ga kuvar Đuro priprema po tajnom receptu, pa tako ništa slično nećete pojesti. Druga preporuka je pečena hobotnica koju porodica Pavlović, kao ustalom i ribu, lovi svakodnevno.

Laguna Beach

Laguna Beach,  ranije poznata kao Tanga beach, danas je jedno od najekskluzivnijih mjesta cijele budvanske rivijere, a ipak malo ili nedovoljno poznato. Vještačka plaža, uklesana u stijenama između Bečićke i Slovenske plaže, nalazi se u divnoj uvalici, skrivena u bujnom rastinju i žbunju poluostrva Zavala. Međutim malo je poznato da ako imate svoj brodić ovdje možete stići relativno brzo iz budvanske marine, a ako ste dobar plivač za petnaestak minuta sa Slovenske plaže.

Jedan dio plaže je potpuno otvoren za sve posjetioce, a mali kafić u prelijepom ambijentu priprema nevjerovatne koktele od kojih je najčuveniji novi koktel „Lima“, zahvaljujući nedavnoj posjeti čuvene manekenke Adriane Lime koja je svoj odmor sa porodicom u Crnoj Gori provela upravo u jednoj od vila u zaleđu ove plaže.

Izuzetan pogled na Stari grad Budvu i totalna osama su dovoljni razlozi da jedan cio dan svog odmora provedete ovdje.

Perčin – Kraljičina plaža

Perčin je ime za plažu koji koriste još samo mještani okolnih naselja, daleko je poznatija pod kao Kraljičina plaža. Ime je dobila početkom dvadesetog vijeka jer je bila omiljeno kupalište crnogorske kraljice Milene. Nalazi se između Čanja i Sutomora i do nje se, ukoliko nemate svoju barku, može doći turističkim brodićima, a pristup je moguć samo sa mora, budući da se iznad nje uzdižu nepristupačne litice pa pristup pešacima i automobilima nije moguć.

Dovoljno je udaljena od svih naselja pa je voda na njoj kristalno bistra. Prekrivena je predivnim pijeskom žuto-oker boje. Na plaži postoji i restoran koji omogućava prijatan cjelodnevni boravak svim posjetiocima i u kom služe isključivo divlju ribu koju vlasnici ulove tog dana.

Plaža Dolcinium

Ulcinj je jedno od najzanimljivijih i najšarmantijih mjesta na istočnoj obali Jadranskog mora i pravi mozaik civilizacija koje su se vjekovima sudarale na ovim prostorima. Stari grad je jedinstvena tvrđava posebne ljepote čije se zidine uzdižu direktno iz mora. Priroda je bila izuzetno darežljiva prema Ulcinju a najnesvakidašnji dio je Velika plaža.

Na Velikoj plaži, dugoj 12 kilometara postoji veliki broj plažnih barova između kojih se izdvaja Kite Surf klub Dolcinum, prvi crnogorski kajt klub koji je osnovan 2008. godine. Osim nezaboravnog kajtsurfinga klub svojim gostima nudi izuzetan užitak na baldahinima gdje mogu odmarati ispijajući omiljene ljetnje koktele uz zvuke Lounge, Deep, House, Funky and Latino muzike koja dolazi iz bara na obodu plaže u kome se tokom ljetnje sezone svakodnevno organizuju žurke.

Nju Jork Tajms je 13. januara 2010. godine opisao Veliku plažu kao jednu od 30 destinacija u svijetu koju kajtsurferi obavezno treba da posjete.

Između dvije čarobne obale Savršen odmor u hotelu Aleksandar u Budvi Kotor: Grad čudnovatih priča Herceg Novi: Čuvar Bokokotorskog zaliva · ·