PULS GRADA · destinacija

Crno jezero je najveće, ali i najpoznatije ledničko jezero na planini Durimitor. Vremenom je postalo zaštitni znak, ne samo ove planine, već i cijele Crne Gore. Nalazi se na 1442 metra nadmorske visine. Samo 2.5 kilometra je udaljeno od gradića Žabljak. Iznad njega se izdiže jedan od visočijih vrhova Durmitora – Međed, koji se zajedno sa četinarskom šumom jele, smrče, bora i omorike, kojom je jezero okruženo ogleda u tamno-zelenoj, gotovo crnoj vodi po kojoj je i dobilo ime.

U proljeće kad snijeg počne da se topi, u podnožju Međeda izbija snažno vrelo, Čeline, iz kojeg se svježa voda snažno i bučno stropoštava u jezero. Budući da sakupljena voda izlazi tako snažno, nerijetko se može čuti i prasak. Mještani tada znaju da kažu „pukle Čeline“. Crno jezero dugo je 1155, a široko oko 810 metara. Sastoji se iz dvije vodene površine, Velikog i Malog jezera, odvojene uskom kopnenom površinom koja se zove „Struga“. Ona je duga oko 60 metara. Najveća dubina Velikog jezera je 24.5 metara, a Malog 49.1 metar. Ljeti se voda preliva iz velikog u malo jezerio. Zimi se odvija suprotan proces. Vode Velikog jezera u proljeće i jesen otiču Žabljačkom rijekom, zatim poniru i poslije pada od 743 metra ulivaju se u Taru kao Bijela vrela. Vode iz Malog jezera poniru direktno i poslije pada od 660 metara ulivaju se u rijeku Komarnicu koja se uliva u Pivu. Od Tare i Pive nastaje rijeka Drina, tako da se vode ovog jezera najprije razdvajaju i odlaze u dva različita toka (ovaj prirodni fenomen se naziva bifurkacija), da bi se se ponovo srele u Drini. Voda jezera je u ljetnjim mjesecima prilično topla za planinske uslove i iznosi oko 22 stepena celzijusa, tako da je veoma privlačno i za kupače. Oko jezera postoji pješačka staza u dužini od oko 3.5 kilometara. Noću je osvijetljena i vrlo često prepuna šetača i rekrativaca.

Kanjon Tare: Ponos Crne Gore Velja maslina: Drevno drvo masline blizu Bečića Nacionalni park Skadarsko jezero: Obilazak brodićem sa posjetom manastirima Sayanna Wellness: Najluksuzniji spa na svijetu · ·