PULS GRADA · moda

Modna agencija Fabika i Opština Kotor organizovali su jubilarnu 20. INTERNACIONALNU SMOTRU MODE – Kotor 2017. koja je održana 28. i 29. jula ispred Katedrale Svetog Tripuna. Prosečna modna revija ima oko 25-35 modela, a na ovom spektaklu bilo je prikazano oko 200 modela koje je nosilo oko 60 manekena, statista i baletana.

Renato Balestra, kao kreator i prijatelj, najviše je doprineo usponu i pozicioniranju Smotre mode kao svjetskog modnog događaja, sa muzičko-modnim spektaklom OPERA&MODA, sa 17 kolekcija inspirisanih operskim arijama, dopunjeni delom originalnih kostima koje je Balestra radio za operske scene.

29. jula održana je modna revija crnogorskih kreatora Borisa Čalića, Tijane Todorović i Milene Đurđić koji su predstavili po 5 modela inspirisanih Dobrotskom čipkom, sa originalnim komadima Dobrotske čipke u vlasnistvu Nade Radović. Gospođa Nadežda kao poslednja umetnica koja zna veštinu izrade Dobrotske čipke je od srca pomogla ovaj projekat Ministarstva kulture i spremna je da od septembra krene sa predavanjima na Akademiji na Cetinju. Cilj ovog projekta koji pomaže Ministarstvo za kulturu jeste  da se promoviše nematerijalno kulturno dobro “Vještina izrade Dobrotske čipke “.

Modna kuća Gattinoni, Italia, čiji je Generalni direktor Stefano Dominella, posle Renata Balestre najviše je pomogao promociji i usponu Smotre mode. Modna kuća Gattinoni je 3 puta učestvovala na Kotorskoj smotri mode i isto toliko puta je Stefano Dominella bio i zvanični predsjednik. Ono što je posebno važno jeste da je 2 puta bio Predsjednik Smotre mode u periodu kada je bio i predsjednik Alta Rome, Nedelje visoke mode u Rimu. Jean Paul Gaultier, kao najveći i najvažniji modni kreator lično je bio na Smotri mode u Kotoru.

Ljetnji trendovi Najgori modni komadi Obucite se kao Njujorčanka Proljeće i trendovi kojima se radujemo · ·